Beter uitdagend werk / Hogere orde denken (Bloom)

Sake deelde dit Idee 7 maanden geleden
Nieuw

Onze school is nog erg op zoek geschikt werk in Gynzy voor sterkere leerlingen. Er is voor de bovenbouw voldoende verbreding maar wat wij missen zijn vraagstellingen die aanzetten tot analytisch denken zoals het plusboek van wereld in getallen dat doet. Je zou ook kunnen denken vragen die aanzetten tot hogere denkniveau in de taxonomie van Bloom.

Reacties (2)

foto
138

Dag Sake,

Bedankt voor je wens. De bedoeling van de opgaven in de zogenaamde 'plusdoelen' in bijvoorbeeld rekenen (zie ook onze blog hierover en het overzicht van plusdoelen bij rekenen) is dat ze precies dit zouden moeten doen. Is dit wat je zoekt, of bedoel je nog andere zaken?

^Pieter

foto
137

Hoi Pieter,

Ik ben me zeer bewust dat dit er is. We hebben onze kinderen ook met deze doelen laten werken en doen dat nog steeds. Echter het is in onze optiek verbreding, ze werken aan andere, moeilijker doelen doelen. Dit betekent echter niet dat het aanzet tot analytisch denken, dat doen deze opdrachten volgens mij en mijn collega's niet. Voorbeeld: romeinse cijfers. Ze leren als ze aan dat doel werken inderdaad een nieuw concept, maar vooral op basis van nieuwe kennis, en een hoge niveau van analyse. Een hoger percentage halen op een bestaand doel, zoals in de blog wordt aangegeven geldt hetzelfde voor: om kinderen dat te laten halen moet ze preciezer werken en formeler rekenen. Maar niet meer analytisch.

Onze vraag is dus eigenlijk of jullie opdrachten kunnen toevoegen aanzetten tot analytisch denken en/of waarbij de hogere denkniveau's uit de taxonomie van Bloom aangesproken worden.

Sake

foto
136

Dag Sake,

Bedankt voor je antwoord en toelichting. Op het hoogste niveau in opgaven en ook in een aantal van de eerder genoemde plusdoelen wordt volgens ons ontwerp wel aandacht besteed aan hogere orde denken en analyses. Rekenen met binaire getalsystemen en berekenen van inhoud van complexe figuren vergt bijvoorbeeld zoals je omschrijft een hogere mate van analytisch denken. Zoals ik jullie begrijp zijn jullie vooral opzoek naar meer van dergelijke opdrachten. We houden ons aanbevolen voor voorbeelden hiervan. Dan kunnen we kijken op welke manier we meer van dergelijke oefeningen kunnen aanbieden. Het blijft namelijk wel een mooie toevoeging.

Ondertussen zou ik jou en je collega's ook willen tippen op moderne artikelen over de taxonomie van Bloom: (1) (2).

^Pieter

foto