Bij cijferend of kolomsgewijs alleen het antwoord hoeven in te vullen

Meester Aad deelde dit Idee 18 maanden geleden
Nieuw

Sommige leerlingen vinden het prettiger om alleen het antwoord in te kunnen vullen bij het cijferend of kolomsgewijs rekenen. Zij hebben de tussenstappen niet meer nodig.

Reacties (2)

foto
211

Dank je voor je feedback.

Bij de doelen waarin leerlingen de strategie van kolomsgewijs of cijferend rekenen aanleren is het wel de bedoeling dat ze de stappen invullen, omdat die juist voor dit aanleren van belang zijn. Wanneer leerlingen dit beheersen kunnen ze in de reguliere doelen voor optellen/aftrekken/vermenigvuldigen/delen een eigen strategie kiezen en hoeven ze alleen het antwoord te geven.

Wanneer merk je dat leerlingen hier tegenaan lopen?


Hartelijke groet,

Pieter

foto
181

Beste Pieter,

Op SO Xaverius in Sittard hebben wij het er ook over gehad dat we graag zouden zien dat de kinderen de tussenstappen niet persé in hoeven te vullen. Bij onze populatie leerlingen zijn we vaak blij als we één strategie aangeleerd krijgen en het frustreert alleen maar als ze stappen moeten invullen die ze niet kunnen maken. Wellicht is het een optie om alleen het antwoord goed of fout te laten tellen zodat kinderen die de tussenstap wel kunnen maken dit wel kunnen doen en de kinderen die een andere rekenmanier gebruiken deze op hun kladblaadje kunnen maken en alleen het antwoord in kunnen vullen.


Met vriendelijke groet,

Anouk Bejas

foto
172

Dag Anouk,

Dank je voor je toelichting. Je situatie is helder. We hebben de leerdoelen in de Werelden zo opgezet dat het mogelijk zou moeten zijn om zelf keuzes voor strategieën te maken bij bepaalde doelen. Merk je dat hier (op bepaalde plekken) te weinig keuzevrijheid in hebt? Dan horen we graag in welke Eilanden/doelen/dorpen dat het geval is. Dan kunnen we kijken hoe we dit aan zouden kunnen passen. Wanneer de leerling namelijk gevraagd wordt om de tussenstappen in een opgave op te schrijven is dat specifiek voor dat doel vereist. Er zouden echter ook doelen met andere strategieën / zonder specifieke strategie moeten zijn.

Hartelijke groet,

Pieter

foto
foto
159

Dag T.,

Dank je voor je suggestie. Dit idee was al eerder aangedragen en ik zal je stem bijvoegen.

Hartelijke groet,

Pieter