Inzien toetsantwoorden door leerlingen

Linda Daalder deelde dit Idee 8 maanden geleden
Nieuw

De leerlingen vragen bij ons om de gemaakte antwoorden van de toets ook zelf in te zien. Ik vind dit een hele mooie vraag mbt bewust leren. Nu kan ik het samen met de leerlingen wel bekijken, maar is het mogelijk dat de leerlingen hun eigen toets nog eens in kunnen zien nadat zij deze gemaakt hebben?

Reacties (1)

foto
39

Dag Linda,

Dank je voor je suggestie. Ik begrijp inderdaad dat dit een toegevoegde waarde kan hebben. Zou je kunnen toelichten waarom juist dit voor jou belangrijk is om ook te hebben, gezien ze dit wel kunnen zien van alle andere opgaven (alleen bij toetsen niet)? En zou je kunnen toelichten met welk doel je toetsen afneemt? Dat helpt ons om hier een goede oplossing en prioriteit aan te geven.

Hartelijke groet,Pieter

foto
41

Hoi Pieter,

Wij, als school sluiten ons aan bij de vraag die Linda stelt. Graag wil ik toelichten waarom wij het prettig zouden vinden wanneer de leerlingen hun eigen gemaakte toetsen in kunnen zien. Wij nemen de toetsen af met als doel om hun eigen leerproces te verbeteren en de leerlingen daarbij te betrekken. Voorafgaand van een nieuw blok wordt deze afgenomen. Wij laten de leerlingen nu een printscreen maken van elke gemaakte opgave (wat dus minder handig is). Ze gaan dan kijken waarom ze een opgave fout hebben. Hebben ze deze fout gemaakt omdat ze doelstelling onvoldoende beheersen of is het een slordigheidsfout geweest. Op deze manier analyseren de leerlingen hun eigen toets. Wij hebben dan ook een duidelijke beginsituatie in beeld. We weten welke leerdoelen leerlingen wel/niet beheersen. Op deze manier kunnen wij daarop onze lessen afstemmen en de doelen die al worden beheerst, zonder instructie aan bod laten komen of laten vervallen.

Ik hoop dat mijn toelichting voldoende duidelijkheid geeft. Dus wanneer de leerlingen hun toets digitaal kunnen inzien, zou dat erg prettig zijn. Dan hoeven we de leerlingen geen printscreens meer te laten maken per gemaakte opgave :) .

Mvg

Silvia Wientjes

foto
35

Dag Silvia,

Bedankt voor je uitgebreide toelichting. Dat schept een helder beeld. We nemen het in ieder geval mee in onze overwegingen voor de doorontwikkeling.

Hartelijke groet,

Pieter

foto