Dit object bevindt zich in het archief! 

Vaardigheidsscore

Jochem Steenbakkers deelde dit Idee 11 maanden geleden
Support

Ik vind het nog erg onduidelijk hoe het precies zit met de vaardigheidsscores.

Ik heb begrepen dat dit niet het percentage goed is, maar een percentage hoe ver het kind zit in de beheersing van het leerdoel. Maar hoe kan ik zien wanneer ze dit leerdoel beheerst moeten hebben of wat ze daar voor moeten kunnen? In de verantwoording voor rekenen op pagina 5 staat een mooi plaatje met groep 4 en 5 en de vaardighed. Het zou fijn zijn om zoeiets voor elk leerdoel zichtbaar te hebben.

Hoe snel kunnen leerlingen in een leerdoel het beheersingsniveau halen? Als een kind een opgave binnen een leerdoel goed heeft, krijgt het moeilijker opgaven of opgaven op een ander niveau (abstracter). Hoe groot zijn die stapjes en hoeveel opgaven moeten ze goed hebben voor beheersing?

Kan ik ook leerlingen opgaven laten maken op het hoogste beheersingniveau binnen het leerdoel om te kijken of ze dit doel al beheersen?

Reacties (2)

foto
50

Dag Jochem,

Dank je voor je vragen. Dit zijn allerlei onderwerpen die we graag aan je verduidelijken in een gesprek. Je kunt op gynzy.com/buddy een belafspraak hiervoor maken. Ook tijdens trainingen worden deze onderwerpen veel behandeld (zie gynzy.com/academie).

Om alvast kort antwoord te geven: de vaardigheidsscore geeft inderdaad de mate van beheersing aan van een doel. Omdat we in Nederland de vrijheid van onderwijs kennen, is niet vastgelegd wat een leerling op welk moment moet kunnen. Hierdoor is ook niet per definitie universeel vast te stellen op een gegeven tijdstip in een leertraject op welk moment een leerling welke vaardigheid behaald moet hebben. Dit is namelijk afhankelijk van je planning (of die van een methode). Meer uitleg hierover geven we graag in een buddygesprek of training.

Hartelijke groet,

Pieter

foto
46

Hallo Jochem,


Ik begreep dat mijn collega Manon jou vrijdag hierover heeft gemaild.

Ik zal daarom dit item archiveren en verwijderen van het platform.


Mocht je nog mooie wensen, ideeën of verbeterpunten hebben, schroom dan niet om ons te contacten!


Groetjes Nidia